Kompozitne zalivke

Kompozitne zalivke so zalivke barve zoba, ki jih po direktni metodi izdela zobozdravnik. To pomeni, da se plasti ena za drugo dodajajo neposredno na zob in strjujejo s posebno lučjo. Po končanem procesu strjevanja se jih dokončno oblikuje in zgladi.

Po kemični sestavi so to epoksi smole, v katere so vstavljeni stekleni delci.

Prednosti kompozitnih zalivk so v tem, da posnemajo barvo in prosojnost zoba, zahtevajo manj odstranjevanja zobne substance kot amalgamske zalivke in ne vsebujejo živega srebra. Ker so kemično vezane na zob, ga dodatno utrdijo, medtem ko ga amalgamska zalivka oslabi in zveča možnost zloma.

Njihova slabost je, da so dražje in manj obstojne od amalgamskih zalivk (do 10 let). S časom se lahko tudi zabarvajo (predvsem na robovih), vendar je zabarvanje  mogoče s ponovnim poliranjem ostraniti. Zaradi slabših mehanskih lastnosti je njihova uporaba na zadnjih zobeh omejena.

Njihova izdelava zahteva več časa in je tehnično bolj zahtevna kot izdelava amalgamskih zalivk. Ob nepravilni izdelavi kompozitnih zalivk pride med zalivko in zobom do nastanka  špranje, ki je lahko vzrok za povečano občutljivost po izdelavi ter za ponovni nastanek gnilobe.


Kompozitne zalivke Porcelanske luske Zobne prevleke Keramični inleji oz. onleji
Kompozitne zalivke Porcelanske luske Zobne prevleke Keramični inleji oz. onleji
protetika_left
Estetsko zobozdravstvo

Estetsko zobozdravstvo obsega različne metode oziroma posege, s katerimi želimo izboljšati tako izgled kot tudi funkcijo zob, čeljustnic in obraza.
Več >>

implantanti_left
Implantati

Zobni implantat je »umetna zobna korenina«, ki jo terapevt  vstavi v čeljust.
Več >>

zoom_left
Zoom beljenje

Zoom2  je znanstveno napreden, patentiran postopek beljenja zob. Je idealen način beljenja za vsakogar, ki želi takojšnje rezultate. Več >>

invisalign_left
Invisalign

Invisalign predstavlja inovacijo v ortodontiji. Pri tem postopku z uporabo zaporedja prozornih plastičnih opornic (alignerji) popravljamo neustrezen položaj zob. Več >>

Kje smo

Kontakti

Dentalni studio d.o.o.
zobozdravstvena ordinacija
Železna cesta 8, SI - 1000 Ljubljana

T - Nujni primeri: 041 505 661
T - Naročanje: 040 575 166
E: info@dentalni-studio.si
Omogočite piškotke in izboljšajte delovanje strani (dovolite anonimno beleženje statistike obiska, facebook gumbe za všečkanje, …).
Ali se strinjate z njihovo uporabo? Več informacij »