Beljenje zob

Naravno je, da zobje z leti potemnijo. Vzrok za to so spremembe v mineralni strukturi zoba, dodatno pa k temu prispevajo barvila iz hrane in pijače ter tobak. Tudi določena zdravila (npr. tetraciklini), okolica amalgamskih zalivk ter povečan vnos fluora v telo (fluoroza) so lahko vzrok za zabarvane zobe.

Na zaznavanje barve zob dodatno vpliva tudi polt kože in ličil. Neodvisno od barve zob bodo ti pri temnejši polti in ličilih izgledali svetlejši.

Beli zobje so splošno sprejet simbol zdravja in mladosti, zato si mnogi ljudje želijo svetlejših zob. Beljenje zob vam varno posvetli vaše zobe in traja do pet let, odvisno od vaših navad (pitje kave, čaja in kajenje). Najvarnejši način beljenja zob je pod nadzorom zobozdravnika.

Na splošno je beljenje učinkovito pri 90 % pacientov, vendar ni primerno za vse. Beljenje zob je primerno za zobe, ki so potemneli od starosti, kave, čaja ali kajenja. Rumeno, rjavo ali oranžno zabarvani zobje se na beljenje bolje odzivajo od sivih madežev (tetraciklini, fluoroza), zato pri teh madežih rezultati niso tako očitni. Po beljenju so zobje svetlejši  za tri do osem odtenkov na barvni skali zob. Pred posegom ne moremo predvideti, za koliko odtenkov bo zob svetlejši.

Beljenje zob posvetli samo zobe, ne pa tudi umetnih materialov, ki sestavljajo zalivke in prevleke, zato je po beljenju zob načeloma potrebna tudi menjava le-teh.

Številne študije v preteklih petih letih so pokazale, da je beljenje zob varno in učinkovito. Pri nekaterih pacientih lahko pride med beljenjem do rahlega vnetja dlesni in občutljivosti zob, ki pa po terapiji hitro izginejo.

Razmišljate o beljenju zob? Na tržišču je cela množica izdelkov za beljenje zob, vendar bodite pozorni! Če vaši zobje pred beljenjem ne bodo čisti in dlesni zdrave, si lahko z beljenjem naredite več škode kot koristi.

Kako poteka beljenje zob?
Več si preberite na tej povezavi!

protetika_left
Estetsko zobozdravstvo

Estetsko zobozdravstvo obsega različne metode oziroma posege, s katerimi želimo izboljšati tako izgled kot tudi funkcijo zob, čeljustnic in obraza.
Več >>

implantanti_left
Implantati

Zobni implantat je »umetna zobna korenina«, ki jo terapevt  vstavi v čeljust.
Več >>

zoom_left
Zoom beljenje

Zoom2  je znanstveno napreden, patentiran postopek beljenja zob. Je idealen način beljenja za vsakogar, ki želi takojšnje rezultate. Več >>

invisalign_left
Invisalign

Invisalign predstavlja inovacijo v ortodontiji. Pri tem postopku z uporabo zaporedja prozornih plastičnih opornic (alignerji) popravljamo neustrezen položaj zob. Več >>

Kje smo

Kontakti

Dentalni studio d.o.o.
zobozdravstvena ordinacija
Železna cesta 8, SI - 1000 Ljubljana

T - Nujni primeri: 041 505 661
T - Naročanje: 040 575 166
E: info@dentalni-studio.si
Omogočite piškotke in izboljšajte delovanje strani (dovolite anonimno beleženje statistike obiska, facebook gumbe za všečkanje, …).
Ali se strinjate z njihovo uporabo? Več informacij »