Parodontologija

V skupino parodontalnih bolezni spadajo bolezni, ki prizadenejo dlesni in ostala obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnico ter alveolno kost). Med najpogostejše s plakom (bakterijske zobne obloge) povezane bolezni obzobnih tkiv spadata kronični gingivitis (vnetje dlesni) in kronični parodontitis, ko se vnetju dlesni pridružuje propad ostalih obzobnih tkiv. Poleg  zobnih oblog, ki so glavni dejavnik tveganja za vnetje obzobnih tkiv, imajo pomembno vlogo tudi kajenje, stres, genetski dejavniki, hormonske spremembe, sladkorna bolezen in druge sistemske bolezni ter osteoporoza.

Vnetje dlesni (gingivitis) nastane že po nekajdnevni (3–4 dni) prisotnosti bakterijskih zobnih oblog na zobnih površinah. Vnetje dlesni se kaže kot pordelost in otečenost roba dlesni. Dlesen krvavi že ob običajnih mehaničnih dražljajih, kot sta ščetkanje zob ali žvečenje trše hrane. Kasneje se pridruži tudi ustni zadah. Zaradi krvavitev se ljudje tem mestom pogosto izogibajo. Mehke obloge se kopičijo in s pomočjo sestavin v slini mineralizirajo. Tako nastanejo trde zobne obloge (zobni kamen).

Pri približno petini posameznikov pa nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v globlja obzobna tkiva, nastanejo t. i. obzobni žepi, v katerih se prav tako kopičijo bakterije. Z napredovanjem bolezni se obzobni žepi poglabljajo, ker propadajo vsa tkiva, ki držijo zob v čeljusti. Dlesen se odmakne, zobje postanejo daljši, njihov položaj se spremeni, začnejo se majati in na koncu izpadejo, ker nimajo več opore. Parodontalna bolezen običajno napreduje brez bolečin in je krvavitev zelo dolgo edini znak, ki nas opozarja na prisotnost vnetja.

 

Vpliv na sistemsko zdravje

Povezava med parodontalno boleznijo in sistemskim zdravjem je lahko obojestranska. To pomeni, da na parodontalno bolezen vplivajo nekatere sistemske bolezni in tudi parodontalna bolezen lahko vpliva na potek sistemskih bolezni. Dokazano je, da povzroča bolezni srca in ožilja. Bolniki s parodontalno  boleznijo so izpostavljeni dvakrat večjemu tveganju za srčni infarkt. Parodontalna bolezen lahko povzroči prezgodnji porod in nižjo porodno težo novorojenčkov; pri starejših ljudeh s parodontalno boleznijo so pogostejše pljučnice in kronična pljučna obolenja, poveča se tudi možnost komplikacij pri sladkornih bolnikih.

Več o zdravljenju parodontalne bolezni si lahko preberete na spodnji povezavi.

Zdravljenje parodontalne bolezni

 

protetika_left
Estetsko zobozdravstvo

Estetsko zobozdravstvo obsega različne metode oziroma posege, s katerimi želimo izboljšati tako izgled kot tudi funkcijo zob, čeljustnic in obraza.
Več >>

implantanti_left
Implantati

Zobni implantat je »umetna zobna korenina«, ki jo terapevt  vstavi v čeljust.
Več >>

zoom_left
Zoom beljenje

Zoom2  je znanstveno napreden, patentiran postopek beljenja zob. Je idealen način beljenja za vsakogar, ki želi takojšnje rezultate. Več >>

invisalign_left
Invisalign

Invisalign predstavlja inovacijo v ortodontiji. Pri tem postopku z uporabo zaporedja prozornih plastičnih opornic (alignerji) popravljamo neustrezen položaj zob. Več >>

Kje smo

Kontakti

Dentalni studio d.o.o.
zobozdravstvena ordinacija
Železna cesta 8, SI - 1000 Ljubljana

T - Nujni primeri: 041 505 661
T - Naročanje: 040 575 166
E: info@dentalni-studio.si
Omogočite piškotke in izboljšajte delovanje strani (dovolite anonimno beleženje statistike obiska, facebook gumbe za všečkanje, …).
Ali se strinjate z njihovo uporabo? Več informacij »