Kislinska erozija zob

Kislinska erozija zob je danes zelo pogosta težava, saj vedno več ljudi uživa hrano in pijačo z visoko vsebnostjo kislin. Na prvem mestu so to gazirane pijače kot npr. Coca Cola in športni napitki, zato so najbolj prizadete starostne skupine ravno otroci in najstniki. Kislinsko erozijo povzročajo tudi sadni sokovi (pomarančni, limonin in grenivkin sok) in nekatera zelenjava (kumarice in paradižnik).

 

Naravno izločanje sline nevtralizira kislost zgoraj omenjenih pijač in hrane, vendar ob prepogostem uživanju le te postane nevtraliziranje kisline oteženo in zunanja plast zoba (sklenina) se začne raztapljati, kar vodi v različne težave.

Začetni simptomi erozije zob

Zaradi tanjšanja plasti sklenine zob in razgaljenosti dentina pride do različnih težav: rumenega zabarvanja zob, stanjšanja sprednjih zob, ki postanejo bolj prosojni, sprememb oblike zob (zaokroženje robov zob), občutljivosti zob na različne zunanje dražljaje.

Ob napredovanju erozije so začnejo robovi zob krušiti, na griznih ploskvah se pojavijo udrtine, spremeni se ugriz in zobje postanejo zelo občutljivi.

Kako preprečimo kislinsko erozijo? Spodaj so nasveti, ki vam jih predlagamo:

-        Po zaužitju kisle hrane ali pijače splaknite usta z vodo

-        Počakajte vsaj eno uro, preden si boste ščetkali zobe

-        Iz hrane izločite gazirane pijače in jih raje nadomestite z vodo, mlekom ali nesladkanim čajem ter kavo

-        Pri pitju kislih pijač uporabite slamico

-        Kisle pijače hitro pogoltnite, ne zadržujte jih v ustih

-        Po zaužitju kisle hrane ali pijače žvečite žvečilne gumije brez sladkorja

-        Vedno uporabljajte zobno ščetko z mehkimi ščetinami ter zobno pasto ki vsebuje fluoridi.

 

Ob pojavu zgoraj omenjenih simptomov kislinske erozije vam predlagamo, da se posvetujete z vašim zobozdravnikom, ki vam bo predlagal najprimernejše izdelke za odpravljanje občutljivosti, povezane s kislinsko erozijo ter najprimernejšo terapijo za vaše zobe.

 

protetika_left
Estetsko zobozdravstvo

Estetsko zobozdravstvo obsega različne metode oziroma posege, s katerimi želimo izboljšati tako izgled kot tudi funkcijo zob, čeljustnic in obraza.
Več >>

implantanti_left
Implantati

Zobni implantat je »umetna zobna korenina«, ki jo terapevt  vstavi v čeljust.
Več >>

zoom_left
Zoom beljenje

Zoom2  je znanstveno napreden, patentiran postopek beljenja zob. Je idealen način beljenja za vsakogar, ki želi takojšnje rezultate. Več >>

invisalign_left
Invisalign

Invisalign predstavlja inovacijo v ortodontiji. Pri tem postopku z uporabo zaporedja prozornih plastičnih opornic (alignerji) popravljamo neustrezen položaj zob. Več >>

Kje smo

Kontakti

Dentalni studio d.o.o.
zobozdravstvena ordinacija
Železna cesta 8, SI - 1000 Ljubljana

T - Nujni primeri: 041 505 661
T - Naročanje: 040 575 166
E: info@dentalni-studio.si
Omogočite piškotke in izboljšajte delovanje strani (dovolite anonimno beleženje statistike obiska, facebook gumbe za všečkanje, …).
Ali se strinjate z njihovo uporabo? Več informacij »